Elke dag biefstuk eten gaat vervelen, maar toch is het op zijn tijd een geweldig onderdeel van een maaltijd. Zo’n mals stuk gebakken in een grote lading jus die dan sappig op je bord beland in de varianten: rare, medium of well done. Maar dit stukje vlees bakken is nog niet zo makkelijk en het gaat helaas nog vaak mis. Dat is ontzettend zonde en eigenlijk ook heel erg onnodig. Want als je graag een medium stuk wilt eten, dan wordt je echt ongelukkig van een well done variant en andersom. Hieronder lees je hoe je de perfecte biefstuk kan bakken.
Stap 1: laat de biefstuk op temperatuur komen
Een stap die veel mensen overslaan is het op temperatuur laten komen van je vlees. Dit geldt niet alleen voor biefstuk, maar voor al het vlees dat je wilt gaan bereiden. Als je een gelijkmatig gegaard stuk vlees wilt gaan serveren, dan is het belangrijk dat je het minimaal één uur voor bereiding uit de koelkast haalt. Op die manier kan het stuk vlees op temperatuur komen en het is belangrijk dat als het vacuüm verpakt zit je het ook daaruit haalt.
Dep vervolgens het vlees droog als het op temperatuur is gekomen en voordat je het gaat bakken. Dit zorgt voor een mooi bruiningsproces doordat vocht niet in de weg zit en kan zorgen voor een ongelijkmatige verdeling van het bakproces.
Stap 2: zout doe je vooraf en peper achteraf op de biefstuk
Als je zouten gebruikt dan zorg je ervoor dat zowel het vlees als de jus een volle en mooie smaak krijgt. Een detail is wel dat je het zouten niet ver van tevoren moet doen, want het trekt vocht uit je vlees. Doe dus na het droog deppen en vlak voor je het vlees in de pan doet hem bestrooien met zout.
Peper daarentegen kan in de pan verbranden en moet daarom na het bakproces worden toegevoegd. Het beste doe je dit op het einde net voordat je het vlees uit de pan haalt.
Stap 3: gebruik zowel boter als olie
De beste methode om de goede jus te maken is om ongezouten roomboter te laten smelten in een echt hete pan en daar een klein scheutje olie toe te voegen. Zorg dat de boter goed smelt tot het goudbruin is, maar let op dat het niet verbrand. De olie zorgt dat je kan bakken op hogere temperaturen en de boter zorgt voor de jus.
Stap 4: zorg voor de juiste garing van de biefstuk
Het lastigste is de juiste garing van de biefstuk, maar ergens ook weer niet. Schroei het vlees aan beide kanten in een halve minuut dicht, zet het vuur lager en voeg opnieuw roomboter toe. Een biefstukje van ongeveer 50 graden is rare maar een well done biefstukje is 70 graden kerntemperatuur. Bij rare heb je voldoende aan goed dichtschroeien, maar well done moet 3 a 4 minuten per kant gebakken worden. Laat tot slot de biefstuk 3 tot 5 minuten rusten zodat de sappen zich goed kunnen verspreiden.