Online therapie, een behandeling voor geestelijke gezondheidszorg die via internet wordt uitgevoerd door een hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg, is al jaren een effectieve en gemakkelijke optie. In deze dagen van door COVID beperkte samenlevingen is het echter meer een noodzaak dan een optie geworden, die een zekere mate van aanpassing vereist voor zowel cliënten als adviseurs.
Als psycholoog die meer dan 25 jaar als ‘traditionele’ persoonlijke coach heeft gewerkt, was ik aanvankelijk sceptisch. Kunnen de opdrachtgever en ik echt een goede verbinding tot stand brengen in cyberspace? Hoe zit het met mijn vermogen om lichaamstaal te ontcijferen in een Zoom-vergadering? Zou ik in staat zijn om achter het scherm voldoende emotionele steun te bieden aan een cliënt in emotionele nood? Ik leunde tegen de nadelen aan, terwijl de voor de hand liggende voordelen niet overtuigend op de achtergrond mompelden.
Mijn eerste online sessie heeft me niet veel van het tegendeel overtuigd: problemen met het verbinden met internet, het niet krijgen van het geluid en mijn onbehagen met het nieuwe “kantoor” maakten het een mislukking. Maar na nog een paar sessies begon het te stromen. Al snel werd het een comfortabele routine, en de cliënt was net zo “echt” in deze setting. Ik had zelfs klanten die beide instellingen probeerden, face-to-face en online, en er vervolgens voor kozen om online verder te gaan. De voordelen begonnen op te wegen tegen de nadelen en waarom?
Voordelen
Privacy: de meeste, zo niet alle, cliënten hechten veel waarde aan privacy bij het zoeken naar een behandeling voor geestelijke gezondheidszorg. Online therapie biedt extra privacy, omdat u niet naar een kantoor hoeft te gaan waar u mogelijk andere cliënten of therapeuten kunt ontmoeten. Dit is vooral comfortabel voor een cliënt die het kantoor misschien emotioneel verlaat en tijd voor zichzelf nodig heeft.
Tijd en logistiek: Geen tijd (of kosten) verloren in transport en een sessie kan zelfs worden geperst tijdens de lunchpauze op het werk of na het werk op kantoor. Zelfs de auto kan af en toe als kantoor worden gebruikt!
Effectiviteit: Onderzoek heeft aangetoond dat online therapie net zo effectief kan zijn bij de behandeling van psychische problemen zoals depressie, angststoornissen en milde tot matige verslaving.
Toegankelijkheid: iedereen met een betrouwbare internetverbinding kan een online vergadering bereiken. Dit betekent dat mensen die op afgelegen locaties wonen, met een handicap of met kinderen om voor te zorgen, nu gemakkelijk toegang hebben tot behandeling.
Gemak: Online therapie die comfortabel vanuit huis wordt gedaan, biedt u vaak de mogelijkheid om sessies te hebben die passen in uw eigen schema in plaats van standaard spreekuren.
Locatie: Er is geen locatie! U kunt de therapeut van uw voorkeur kiezen, ongeacht het land waar ze wonen. Sinds ik in de loop der jaren in verschillende landen heb gewerkt, heb ik het genoegen gehad mijn cliënten over de hele wereld continue therapie te kunnen bieden, ook al zijn we landen en tijdzones uit elkaar.
De nadelen
Vertrouwelijkheid. Het privé houden van uw persoonlijke informatie is altijd een belangrijke prioriteit in psychotherapie, maar online counseling voegt een extra laag van complexiteit toe, vooral wanneer de therapeut informatie en oefeningen naar de cliënt stuurt in plaats van deze privé over te dragen. Het is een kwestie die tussen de cliënt en de therapeut moet worden opgelost.
Verzekering. Sommige, maar niet alle, verzekeringsmaatschappijen accepteren online behandeling. In deze coronatijden moesten echter ook verzekeraars hun eisen aanpassen. Toch kan het controleren van uw verzekeringsmaatschappij u geruststellen.
Niet in behandeling. Mensen die in acute nood verkeren, suïcidaal zijn of een ernstige psychiatrische aandoening hebben, hebben onmiddellijke behandeling of persoonlijke zorg nodig en e-therapie kan in deze gevallen niet voldoende hulp bieden. Als u echter al een online behandeling volgt, kan uw hulpverlener u helpen met het doorverwijzen naar de benodigde instellingen.
COVID. Last but not least biedt online therapie de voor de hand liggende en 100% veilige optie om Covid op kantoor op te lopen en het gedoe van quarantaine te vermijden. Onlangs hadden we een counselor op kantoor met covid en daarna moesten cliënten en therapeuten die nauw contact hadden gehad, waaronder ikzelf, een week in quarantaine.
Ik hoop dat dit artikel een algemeen overzicht heeft kunnen geven van de voor- en nadelen van online therapie. Persoonlijk ben ik bekeerd en een groot voorstander van online behandeling voor cliënten met milde tot matige psychologische problemen, en ik zou iedereen die nog sceptisch is ten zeerste aanraden om het eens te proberen!