Chichén Itzá-Mexico

MEXICO | Reisinformatie + tips voor Chichén Itzá

6 maart 2016 2 Comments

Het tweede reisartikel over Mexico is klaar! Dit keer neem ik je mee van Cancùn naar Chichén Itzá. Deze van oorsprong Maya stad is in 2007 bekroond tot één van de 7 nieuwe Wereldwonderen en daarom bijzonder populair onder toeristen. De blogpost bevat reisinformatie over de route, een review over het hotel waar wij verbleven en tips hoe je een bezoek aan Chichén Itzá tot een succes kunt maken!

Chichén Itzá-Mexico

Na ons all-inclusive avontuur (klik hier voor het eerste artikel over Mexico) gingen we op dag 3 de huurauto ophalen en gingen we naar onze eerste stop Chichén Itzá. Voor ons gevoel begon de vakantie toen ook echt! Ik ga trouwens nog een uitgebreid artikel over het verkeer in Mexico en onze ervaringen met het autoverhuurbedrijf, dus daar later meer over.

Van Cancún naar Chichén Itzá per auto
Zoals ik in het eerste artikel kun je allerlei dagtours boeken vanuit Cancún. Dit is niet alleen erg duur maar je bent ook gebonden aan vertrektijden e.d. Aan de andere kant is het wellicht wel een stukje veiliger om met een groep te reizen. Aangezien mijn vriend en ik een rondreis gingen maken met een huurauto, was het niet meer dan logisch dan dat we alle bezienswaardigheden op eigen houtje gingen bezoeken.

Vanaf de zone hotelera in Cancun kun je ervoor kiezen om via het vliegveld van Cancún of door de stad heen te rijden. De kortste route is door Cancún te rijden maar dit is niet fijnste manier van reizen hebben wij ondervonden. Het verkeer is een tikkeltje anders dan hier in het Westen en daar moesten wij wel even aan wennen.

driving-from-cancun-to-chichen-itza

Soorten wegen in Mexico 
In Mexico heb je twee soorten wegen; gratis wegen (Libre) en tolwegen (Cuota). Via snelweg MX-180 rijd je in ongeveer 2 tot 2,5 van Cancún naar Chichén Itzá. Dit is echter een tolweg. Je kunt ook kiezen voor een gratis weg. Een voordeel hiervan is dat je het echte Mexico ziet maar nadelen zijn de vele verkeersdrempels (topes) en de slechte stukken asfalt.

De tolwegen zijn over het algemeen heel goed geasfalteerd maar hier betaal je ook een redelijk hoog bedrag voor. In december 2015 betaalde je voor een personenauto 251 + 61 Mexicaanse pesos aan tol. Dit komt ongeveer neer op €20,- Voor een retourtje betaal je dus €40,- om over deze tolweg te rijden. Tolweg MX-180 is een stuk sneller dan de gratis weg en loopt bijna parallel richting Merida en Chichén Itzá. Tijdens de rit zul je weinig verkeer aantreffen en rijd je continue rechtdoor. Aan beide zijden van de weg bevindt zich dichtbegroeide jungle, dus er valt weinig om je heen te kijken. Mijn tips; zorg voor voldoende brandstof in je tank, sla vooral veel eten/drinken in voor onderweg en zorg ervoor dat je telefoon voldoende batterij heeft. Op de route langs de snelweg ligt er welgeteld 1 benzinestation. Je bent dan al ongeveer 125 kilometer onderweg en dit is tevens één van de slechts twee plekken waar je onderweg naar het toilet kunt. Houd hier dus rekening mee.

Onze reis ging voorspoedig maar stuitten toch nog op een obstakel op nog geen 100 meter van onze eindbestemming. De weg om ons hotel te bereiken werd namelijk opnieuw geasfalteerd. In Nederland wordt er dan gezorgd voor een omleiding o.i.d. In Mexico betekent dit dat je gewoon maar even moet kijken hoe je je weg vervolgd. In ons geval werd de asfaltmachine die eigenlijk de hele weg besloeg zo ver mogelijk aan de kant gezet. Daarna werden we door de medewerkers stapvoets, deels door de jungle,  langs het voertuig geleid. Je kunt begrijpen dat je hier niet op zit te wachten wanneer je in een huurauto rijdt. Gelukkig kreeg mijn vriend de auto krasvrij langs de machine en reden we over het natte asfalt naar het hotel.

Hotel Villas Arqueológicas Chichén Itzá

Review Hotel Villas Arqueológicas Chichén Itzá
Stefan en ik verbleven één nacht in hotel Villas Arqueológicas. Op booking.com krijgt dit hotel een 8,4 en wij zouden het hotel beoordelen met een 7,5 beoordelen. Bij binnenkomst werd ons bij de receptie gevraagd of we Spaans spraken. Mijn vriend spreekt een redelijk woordje Spaans. De bevestiging zorgde voor een waterval aan informatie in het Spaans en ik was na 10 woorden al de draad kwijt. De receptioniste vonden we nogal chagrijnig en we kregen sterk het idee dat ze baan niet leuk vond. De kamers in het hotel zijn klein maar knus. Verder zijn de hotelkamers schoon en de bedden sliepen prima. Enige nadeel was de douche die beperkt warm water gaf. Een koude douche is zelfs bij temperaturen van boven de 30 graden niet aan mij besteed dus dit vond ik wel een behoorlijk minpunt, want ik kon nog geen 2 minuten douchen. Verder is de Wifi ook niet fantastisch te noemen omdat de verbinding vaak weg viel.

Aangezien het hotel redelijk afgelegen ligt besloten we in het hotel zelf te eten. Je kunt een bon kopen voor 350 pesos waarmee je een 4 gangen diner en ontbijt kunt krijgen. Wij vonden het een prima prijs- kwaliteitverhouding en vooral erg handig. Daarnaast vonden wij het personeel in het restaurant een stuk vriendelijker dan bij de receptie.

Na het diner besloten we nog even de buurt te verkennen. We zagen overal om ons heen vuurvliegjes. Deze beestjes zag ik voor het eerst in Washington D.C. en ik vind ze echt heel bijzonder. ’s Avonds is er ook een 35 minuten lange licht show bij Chichén Itzá. Helaas kwamen wij hier pas achter toen de show al begonnen was. Op YouTube vond ik een super leuk timelapse filmpje over deze lichtshow.

Bezoek aan Chichén Itzá
Eigenlijk scoort Hotel Villas Arqueológicas Chichén Itzá de meeste punten door zijn ligging. Op nog geen 5 minuten loopafstand ben je bij een zij ingang van Chichén Itzá. Eerst betaal je de belasting (het grootste deel van het kaartje) en aan het volgende loket het daadwerkelijke kaartje. De entree kost omgerekend iets meer dan €10,- Als je een videocamera meebrengt moet je daar apart voor betalen. Dat geldt niet voor het gebruik van een fotocamera waar je ook mee kunt filmen. Het meenemen van een statief is niet toegestaan, tenzij je daar van tevoren een schriftelijke vergunning voor geregeld hebt. Download of print trouwens van te voren een plattegrond van het gebied. Er is namelijk niet veel bewegwijzering aanwezig. Met een bezoek aan Chichén Itzá ben je minimaal 2 uur kwijt. Je kunt vanaf 08:00 tot 16:30 naar binnen en mijn tip is om meteen om 08:00 uur heen te gaan. Hoe later, des te meer toeristen je tegen zult komen.

Algemene informatie en geschiedenis Chichén Itzá
Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Volgens de legende is de stad in 987 gesticht door  Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl. Chichén Itzá ligt aan de rand van de 180 kilometer brede hicxulub krater, veroorzaakt door de meteorietinslag die naar alle waarschijnlijk-heid 65 miljoen jaren geleden een einde maakte aan het bestaan van dinosauriërs. Als resultaat van deze enorme explosie zijn er in het gebied ondergrondse meren ontstaan. Vlakbij Chichén Itzá komt één daarvan aan de oppervlakte. De Maya dachten dat deze bron toegang bood tot de mystieke onderwereld. Aan dit heilige meer dankt Chichén zijn naam. Chén betekent ‘bron’. En Chi is ‘mond’. Chichén betekent dus: aan de monding van de bron. Itzá verwijst naar de etniciteit van de eerste Maya bewoners van de stad.

chichen_itza_map

Gebouwen en bezienswaardigheden 
Veel gebouwen zijn gemaakt van wit kalksteen. Het waren de Tolteken (andere stam dan de Maya’s) die de ronde vormen en pilaren hebben geïntroduceerd. Drakenkoppen met uitpuilende ogen en slangen met uitgestoken tongen moesten de monumentale bouwsels beschermen tegen duivels en indringers. Hieronder heb ik een paar bezienswaardigheden uitgelicht.

Chichén Itzá Mexico

Chichén Itzá Yucatán Mexico

El Castillo
Deze piramide van 25 meter wordt ook wel Tempel van Kukulcán genoemd en beeld de Maya kalender uit. De Maya bouwden El Castillo rond het jaar 800. Ruim 200 jaar later namen de Tolteken uit Centraal-Mexico Chichén Itzá in. Zij voegden hun versieringen toe aan de tempel. De constructie die de schaduwslang creëert is een uitvinding van de Tolteken, en dus niet van de Maya. Vroeger mocht je de piramide nog beklimmen maar tegenwoordig mag dit niet meer.

Vooral eind maart en september trekt El Castillo veel belangstelling. Dan werpen de hoeken van de piramideterrassen in de namiddagzon hun schaduwen van boven naar beneden over de noordelijke trappen van het bouwwerk. Het schaduwspel wekt de illusie dat Kukulcán afdaalt naar de aarde en voor boeren het teken om maïs te gaan zaaien. Deze schaduwafdaling duurt maar liefst drie uur en 22 minuten. Op 20 en 21 maart en 22 en 23 september is de slang het best te zien. Het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat wordt ook wel wordt ook wel equinox genoemd.

Wanneer je onderaan de trap van de piramide staat en in de handen klapt, zal de piramide antwoorden met een echo die sterk lijkt op de roep van de tropische vogel de quetzal. Ook kan de piramide het geluid van regendruppels nabootsen.

El Castillo Chichén Itzá

equinox-Chichén Itzá

Cenote Sagrada
Bij de Heilige Cenote, een bron van 60 meter in diameter en 35 meter diep werden mensen geofferd aan de regengod. Jonge volwassenen werden met goud en jade als offergaven in de bron geworpen. De watervoorziening was een probleem en men was voornamelijk aangewezen op ondergrondse watervoorziening. Door offeren dacht men de goden gunstig te stemmen, zodat er water zou komen.

Sportvelden
In de oude stad zijn bijvoorbeeld acht sportvelden. Er werden regelmatig balspelen georganiseerd die men kan vergelijken met het basketbal zoals wij dat kennen. Twee teams van zeven personen speelden tegen elkaar met de bedoeling een rubberen bal in een ring te krijgen. Hiervoor mocht men alleen de ellebogen, heupen of dijen gebruiken. Het verliezende team werd in zijn geheel, of alleen zijn aanvoerder, ritueel geofferd na de wedstrijd.

Observatorio El Coracol
Mogelijk was dit gebouw een observatorium, dat de Maya’s gebruikten om het sterrenstelsel te bekijken. Caracol betekent slakkenhuis, wat verwijst naar de binnenkant van de toren, wat voor Maya-architectuur bijzonder is. De toren is bijna 30 meter hoog en heeft drie intact gebleven kijkgaten, die duiden op een astronomisch doel.

Observatorio El Coracol Chichén Itzá

Verkopers
Op het complex staan zeker zo’n tweehonderd kraampjes met allerlei souvenirs. Ze proberen je te lokken met de kreet “one dollar”. Zodra je toehapt blijkt dat je één dollar korting krijgt en begint voor de verkoper het spel van onderhandelen en verkopen. Alle verkopers verkopen dezelfde producten en daarom vonden wij deze souvenirs niet bepaald interessant.

Dit was nog maar achtergrondinformatie over enkele gebouwen. Zoals je kunt merken is er gewoon super veel te vertellen over Mexico en de rijke historie van dit land. Ik ben blij dat ik er voor heb gekozen om over deze reis losse artikelen te schrijven. In het volgende artikel kun je alles lezen over rijden in Mexico.

Q: Staat Chichén Itzá  op jouw travel wishlist?

handtekening blogberichten- 

 

Evita

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Jenny - ikreis.net

  7 maart 2016

  Ik ben al in veel landen geweest, maar nog nooit in Mexico. De oude ruines zouden voor mij echt dé reden zijn Mexico te bezoeken.

  Handige blog, dit.

  • Beantwoorden

   Evita

   8 maart 2016

   Mexico heeft inderdaad een rijke en interessante geschiedenis. Fijn dat je het een goede blogpost vindt, er komen nog meer artikelen over dit land..

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge